Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

И наемите поскъпват с настъпването на новата учебна година

И наемите поскъпват с настъпването на новата учебна година

Цените на жилищата както в София, така и в цяла България, постоянно вървят нагоре. Това става факт заради добрите икономически условия в момента и липсата на финансова криза, които да притесняват потенциалните купувачи да купуват, а собствениците – да продават. Но какво се случва с пазара на наемите?

И в този аспект пазара се движи все по-нагоре. За последната година наблюдаваме ръст с 10% на цените на наемите. Това се дължи на огромното търсене и по-ограниченото предлагане. Ако досега продажните цени на имотите се покачваха много по-бързо от тези при наемите, в момента сме свидетели на обратната тенденция.

През месец септември се очаква най-голям бум в търсенето. Това не е новост за имотния пазар у нас и по-специално за столицата. Причината са студентите, които идват от останалите градове да учат в някои от университетите в столицата. Така в локациите, които са близо до големите учебни заведения, настъпва истински бум в наемите. Различното тази година е в тяхното търсене, ако преди се търсеха основно големи тристайни и многостайни жилища, в момента основно желанието е да бъдат двустайни такива за най-много двама съквартиранти.

Много от студентите предпочитат и намирането на имот, който се управлява от фирма, специализирана в дейността, тъй като това ще улесни престоя им и напускането на жилището в края на учебната година. От друга страна собствениците не се притесняват по този начин за щети от страна на младите наематели или от непредвидено прекратяване на договора.

Предпочитани райони са Студентски град, Дървеница, Мусагеница, районът около Софийски университет и Овча купел, който е в най-голяма близост до Нов български университет. С приоритет са и кварталите, които предлагат бърза транспортна връзка чрез метростанциите в близост.

Що се отнася до цените, поскъпване има при имотите, които се предлагат най-вече в новите кооперации, при панелните жилища засега се задържат ценовите нива в малко по-ниски стойности. От студентите се търсят обаче повече двустайни жилища от стария тип строителство, тъй като те предлагат две отделни стаи с кухня, докато при новите сгради разпределението почти винаги е дневна с кухненски бокс и спалня, което предопределя несамостоятелност на стаята за някой от съквартирантите.