Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Как е защитено имуществото в апартаментите за краткосрочен наем

Как е защитено имуществото в апартаментите за краткосрочен наем

Тази седмица стана ясно, че отдаването под наем на хотелски принцип не е толкова сигурно начинание. След куриозната случка за откраднат телевизор от едно такова жилище и последвалата гласност на инцидента, няма как да не си зададем и въпроса, дали всъщност сме защитени при такива взаимоотношения на „споделена икономика“?

Имотът е бил публикуван за резервация на нощувки в една от най-бързо развиващите се платформи за публикуване и намиране на такъв вид обяви – „Airbnb”. Там са поместени десетки обяви само от столицата, но след разгласяването на този случай се оказа, че този вид наеми не са нормативно регулирани нито в България, нито в Европейския съюз като цяло.

Не са защитени нито наемодателите, които отдават за ползване собственото си имущество на непознати, нито наемателите от своя страна, които предоставят личните си данни на лица без такова правомощие, дадено от държавата. Именно това доведе на неправомерното разпространение на личните данни на наемателя из социалните мрежи.

Според специалисти организирането на „споделената икономика“ в нормативна рамка не би представлявало голяма трудност за законодателите. Но е интересно, как при толкова голямо потребление на този вид платформи, все още не са направени никакви стъпки, които да водят до уредени взаимоотношения между наемател и наемодател.

Ако такава промяна стане факт, наемодателя ще може да е спокоен и защитен от кражби и повреди в имота си, а този, който наема жилището, няма да се притеснява вече за защитата на личните си данни, които са задължителни при отсядането.

Това би предотвратило и неправомерното преотдаване на жилищата, за което ви разказахме вече, от наематели, които са взели апартамента за дългосрочно ползване, но го предлагат за нощувки на туристи чрез подобен вид онлайн платформи.

Така и държавата ще може да спечели от данъци, които да съпътстват подобна търговска дейност. Тази практика вече работи успешно в една от най-атрактивните дестинации за почивка – Франция. За 2018 година държавата ще събере общо 13.5 млн. USD от данъци. А близо половината от тази сума – 7 млн. USD - ще бъде събрана от отдадените жилища на туристи във френската столица Париж.