Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Как ще се реши проблемът с достъпа до затворените комплекси в София

Как ще се реши проблемът с достъпа до затворените комплекси в София

В последните дни стана тема номер едно в публичното пространство въпроса с частните жилищни комплекси и достъпът до тях. Причина за това се оказа невъзможността на живущите в жилищния комплекс „Витоша парк“ да влезнат в имотите си.

Стана ясно, че по време на бума на недвижими имоти през 2006-2008 г. са издавани разрешителни за строеж за терени извън регулация. Това е станало без да е предвидено изграждането на улици и инфраструктура, които да предоставят безпроблемен достъп на собственици до домовете си.

Собствениците на жилища във въпросния комплекс се оказаха в патосна ситуация, при която трябваше да платят, за да стигнат до имотите си, тъй като единственият възможен достъп до комплекса се оказа платеният паркинг на „Витоша ски“. Проблемът се зароди, след като собствениците на паркинга ограничиха достъпа чрез поставянето на заграждения.

От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на София. До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и „Витоша ски“.

Оказа се, че фирмата, която се грижи за плащането на таксите за преминаване през паркинга, е преустановила паричните преводи от поне две години. Това бил и един от мотивите на „Витоша ски“ да започне заграждане на имота си.

Именно този случай беше причина за провеждане на обществено обсъждане, какво ще се случи с въпросния, а и с редица други подобни комплекси в южната част на София. При максимална публичност и непрекъснат диалог трябва да се решат проблемите в квартали като „Манастирски ливади” , заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която също взе участие в общественото обсъждане.

Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и Симеоново най-вече са кварталите, пред които стои този проблем, тъй като това са и районите с най-много построени затворени комплекси.

Проблемите там са почти сходни и те се дължат на интензивното строителство през последните 10-15 години, както и на липсата на общински терени, публична собственост, които са за изграждане на публична инфраструктура. Този проблем изисква сериозна работа, инвестиции и средства” допълни Фандъкова.