Новини

Новини Новини

Кои са купувачите, търсещи тристайно жилище

Кои са купувачите, търсещи тристайно жилище

Наблюдава се нова тенденция при покупката на жилища. Делът на сделките с тристайни апартаменти става все по-голям и вече е почти изравнен с този на двустайните жилища в София.

Интересът на купувачите се насочва все повече към имотите, предлагащи две спални. Тези клиенти са най-често млади семейства, които се нуждаят от повече пространство с перспектива за разрастването му. Тристайните апартаменти са предпочитани от близо 30% от купувачите.

Тази промяна в търсенето се дължи най-вече заради по-стабилните растящи доходи на младите купувачи. Те търсят жилища, които да бъдат функционални в по-дълъг срок от време. Данъците върху една покупко-продажба също не са фактор за подценяване и се превръщат в разход, който повечето купувачи, търсещи жилището за собствена нужда, не желаят да заплащат в кратък период от време.

Най-желаните от тях квартали на София са около Южната дъга, където цените на имотите все още не са достигнали толкова високи нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Клиентите отделят средно бюджет от 140 000 евро за такъв тип имот.

В престижните райони Изгрев, Изток, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. Квартал Младост също е сред фаворитите на младите семейства, а там продажните цени са средно около 150 000 евро.

Голям е делът и на  двойните сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг. Обикновено тези купувачи търсят по-голяма квадратура или по-добро качество.

80% от делът на тази група са семейства с деца. От тях средно 30% от тях търсят жилище с по-добра среда за живеене, именно затова по-предпочитани от тях са по-сигурни райони с повече зелени площи и добри транспортни връзки.

Купувачите с цел инвестиция обикновено са се насочили към тристайните жилища, заради желанието си да го отдадат след това на семейство с перспектива за по-дългосрочна заетост.

Инвеститорите, които са се насочили към отдаване чрез фирма за управление за имоти, също търсят по-големи жилища, тъй като месечният доход от наема също ще нарасне пропорционално на спалните. Тристайните имоти се търсят и от съквартиранти, които търсят отделни спални и също представляват немалък дял от наемателите.