Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Кои са купувачите, търсещи тристайно жилище

Кои са купувачите, търсещи тристайно жилище

Наблюдава се нова тенденция при покупката на жилища. Делът на сделките с тристайни апартаменти става все по-голям и вече е почти изравнен с този на двустайните жилища в София.

Интересът на купувачите се насочва все повече към имотите, предлагащи две спални. Тези клиенти са най-често млади семейства, които се нуждаят от повече пространство с перспектива за разрастването му. Тристайните апартаменти са предпочитани от близо 30% от купувачите.

Тази промяна в търсенето се дължи най-вече заради по-стабилните растящи доходи на младите купувачи. Те търсят жилища, които да бъдат функционални в по-дълъг срок от време. Данъците върху една покупко-продажба също не са фактор за подценяване и се превръщат в разход, който повечето купувачи, търсещи жилището за собствена нужда, не желаят да заплащат в кратък период от време.

Най-желаните от тях квартали на София са около Южната дъга, където цените на имотите все още не са достигнали толкова високи нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Клиентите отделят средно бюджет от 140 000 евро за такъв тип имот.

В престижните райони Изгрев, Изток, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро. Квартал Младост също е сред фаворитите на младите семейства, а там продажните цени са средно около 150 000 евро.

Голям е делът и на  двойните сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг. Обикновено тези купувачи търсят по-голяма квадратура или по-добро качество.

80% от делът на тази група са семейства с деца. От тях средно 30% от тях търсят жилище с по-добра среда за живеене, именно затова по-предпочитани от тях са по-сигурни райони с повече зелени площи и добри транспортни връзки.

Купувачите с цел инвестиция обикновено са се насочили към тристайните жилища, заради желанието си да го отдадат след това на семейство с перспектива за по-дългосрочна заетост.

Инвеститорите, които са се насочили към отдаване чрез фирма за управление за имоти, също търсят по-големи жилища, тъй като месечният доход от наема също ще нарасне пропорционално на спалните. Тристайните имоти се търсят и от съквартиранти, които търсят отделни спални и също представляват немалък дял от наемателите.