Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Къде трябва да се строят небостъргачите в София?

Къде трябва да се строят небостъргачите в София?

Снимка: flickr.com

Напоследък проблемът с високите сгради в столицата става все по-голям. Въпросът къде всъщност е тяхното място сред градската среда, идва на дневен ред, след като излизат решение след решение за нови иновативни проекти. Това предизвиква много противоречиви мнения и се превръща в изключително важен въпрос за столичани. Но къде всъщност трябва да се строят те?

Именно затова от Столична община предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване, след които ще бъдат предложени три места за строителство на небостъргачите. Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че тези места ще бъдат представени идната седмица заедно с целия пакет предложения за законодателни промени.

Спрямо експертите със сигурност едно от местата ще бъде на бул. „Цариградско шосе“, тъй като вече там има реализирани няколко такива проекта и в момента се строи още един. Предполага се, че другото място ще е при продължението на бул. "Царица Йоанна", а третото - северните територии зад Централна жп гара.

На обществено обсъждане ще се подлага всяко искане за строеж на сгради над 75 метра в центъра и кварталните центрове. Задължително ще се търси мнението на гражданите за започването на сгради над 125 м. Тези проекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане, преди да им бъде издадено разрешение за строеж, предвижда новият проект.

Въпросът отново излезе на дневен ред след издаването на разрешение за строеж на 77-метрова сграда в квартал „Борово“. Тя ще се намира на ъгъла на бул. България и ул. Борово. Спрямо архитект Здравко Здравков тази сграда ще се впише успешно в градската среда, тъй като вече има няколко подобни сгради в близост, но не смята същото за проекта, на който беше дадена зелена светлина в квартал „Стрелбище“.

Експерти коментират, че подобни сгради нямат място в историческия център на София, а трябва да бъдат строени именно на такива големи булеварди с добри транспортни връзки и модерна инфраструктура. Архитекти са категорични, че високите сгради са частни инвестиции и подлежат на логиката на пазара на недвижими имоти.

Именно и пазарът на жилищата ще бъде повлиян след изграждането на тези сгради в желани квартали като Борово. Отварянето на още работни места ще се отрази на южните квартали в близост, които и в момента страдат от недостиг на жилищни имоти спрямо търсенето. Това би повишило и цените на имотите като цяло в кварталите около бул. България, което ще се отрази на всички сектори в сферата.