Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Нови промени очакват родните курорти по Черноморието

Нови промени очакват родните курорти по Черноморието

Дойде ли краят на преместваемите обекти по българското Черноморие? Управляващите готвят нови законови промени, с които да се забрани поставянето им по родните курорти. Новината обяви вицепремиерът Валери Симеонов, след заседание на областния щаб за контрол на туризма.

За да се случи това, ще бъдат внесени предложения в Закона за туризма и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Изключение ще се прави единствено за спасителните вишки, медицинските пунктове и водните атракциони. Желанието е да се премахнат и всички останали преместваеми търговски обекти по алеите, което включва всички сергии, рикши и файтони.

След активната намеса на държавата, НАП, Агенция "Митници", приходите в сектора са превишили миналогодишните с над 400 млн. лева. По-затегнатите мерки от страна на контролните органи са довели до по-голям ръст на постъпленията в хазната и по-малък брой на фискални нарушения в туристическия бизнес.

Как обаче това ще се отрази на туризма като цяло?  По-рано тази година Валери Симеонов организира няколко зрелищни акции срещу шума в курорта Слънчев бряг. Това не се прие добре от туристите, които се забавляваха в нощните заведения, проверени от него. Те го освиркаха и изпратиха със скандирания като „Остава!“ и „Довиждане!“.

Много от хотелиерите по Черноморието са на мнение, че подобни акции отблъскват както родните, така и чуждите туристи, които са дошли в курортите ни, за да се забавляват. Те смятат, че в дългосрочен план тези мерки ще отклонят туристическия поток към съседните ни държави, а това ще бъде пагубно за бизнеса. Много от тях видяха в тези акции и просто търсен пиар от страна на властта.

Ако тези законови промени влезнат в сила, вероятно това ще се отрази и в имотния пазар по Черноморието, където се търсят основно ваканционни имоти за инвестиция, които в последствие да се отдават под наем на туристите.

 Дали тези мерки ще станат реалност и как ще се отрази това на туристическия бизнес, ще можем да видим едва през следващия туристическия сезон. Тогава ще разберем  колко ще спечели и колко ще загуби държавната хазна, след като сложим чертата под всички отрасли, засегнати от промените.