Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

+359 882 724 899

Важните фактори при закупуване на жилище

Снимка: flickr.com

Поначало най-важните фактори при покупка на жилище все още остават цената и локацията. По тези критерии се формират основните тенденции на пазара както в България, така и по света. Но в повечето случаи това са взаимоизключващи се фактори и в болшинството от сделките купувачите правят компромис с едно от двете.

Въпреки че това са най-основните критерии, в опит да се справим в напрегнатото ежедневие все повече обръщаме внимание на второстепенни характеристики като наличие на гараж, място за паркиране и дори спокойни съседи.

Проучване на компанията Gocompare сочи, че близо 30% от собствениците на жилища във Великобритания се интересуват от въпроса, кои ще са съседите им, преди да решат дали да придобият даден имот.

40% от британците, участвали в проучването, споделят, че най-честата причиа, заради която се пораждат междусъседски конфликти, е силната музика.

Други 25% пък се оплакват от шумните домашни любимци, а 16% - от оставения боклук на стълбите. 10% от хората се карат за нанесени щети по имота или автомобила на съседа. Липсата на паркомясто е още една причина за междусъседска кавга за още 4% от запитаните.

Тези на пръв поглед второстепенни и маловажни фактори всъщност могат да костват сключването на сделката с потенциален купувач.

Оказва се, че 48% от потенциалните купувачи ги отблъсква наличието на боклук в двор. 43% от тях са категорични, че няма да купят даден имот, ако той се намира в сграда с неподдържани общи части, а 37% в никакъв случай няма да вземат жилище, ако съседният апартамент се отдава под наем на студенти.

Съседите са основен фактори при избора на нов наемател и в България, споделят експерти в отдаването и управллението на имоти под наем. В повечето случаи по-важно е мнението на съседите за типа наемател, който се търси, отколкото това на самите собственици. Този парадокс се поражда от факта, че всъщност те ще се налага да съжителстват с новодомците. Не са малко и случаите, в които съседите са причината за смяна на жилище от наемателите.

Въпреки това почти половината от анкетираните признават, че отношенията им със съседите не са просто добри, а дори приятелски и при отсъствието им, помагат с поливането на цветята или се отбиват, за да нахранят домашния им любимец.

Последни новини

 • Готов ли си да платиш цената ?

  Готов ли си да платиш цената ?

  Всеки един от нас има мечти,цели и желания.Всеки иска нещо,но малко хора знаят цената на всяко свое желание.Малко хора знаят,че за да получиш,трябва да дадеш.Има желания,които можем да си купим с...

 • Пловдив е сред най-прогресивно развиващите се места по света

  Пловдив е сред най-прогресивно развиващите се места по света

  Пловдив се нареди сред десетте най-прогресивно развиващи се места по света на изданието „Файненшъл таймс“. За трета година Пловдив и Тракия икономическа зона са отличени в...

 • Важните фактори при закупуване на жилище

  Важните фактори при закупуване на жилище

  Снимка: flickr.com Поначало най-важните фактори при покупка на жилище все още остават цената и локацията. По тези критерии се формират основните тенденции на пазара както в България, така и по...