Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

+359 882 724 899

Качеството на живот влияе на пазара на недвижими имоти

Снимка: flickr.com

Качеството на живот е фактор, който неминуемо влияе на пазара за недвижими имоти. Там, където той е на по-високо ниво, и цените на имотите са по-завишени. Виена е градът, който 10 поредни години оглавява класацията за най-висок стандарт на живот на компанията Mercer.

Цените на имотите в Австрия растат през последните 5 години. За третото тримесечие на миналата година е регистрирано повишение от 8% в сравнение с аналогичния период на 2017-а. Данните са на Централната банка, като във Виена цената на жилищата и къщите се е увеличила с 6.5% за същия период.

Доброто състояние на пазара се дължи най-вече на ръста на доходите на населението, ниската безработица и добрите икономически перспективи на страната. А ако говорим за столицата, тази класация много допринася за продажбата на имотите на по-завишени цени.

Същият ефект се наблюдава и в другите европейски столици, включително и в София. По-доброто качество на живот привлича поток от пристигащи, които търсят по-добър и щастлив живот. Конкуренцията за един имот става все по-голяма както за наем, така и за продажба, което предвещава повишение на цените повече от нормалното.

В най-скъпия квартал в австрийската столица цените на квадратен метър жилищна площ започват от 7000 EUR и достигат до 32 000 EUR. За тези цени допринасят и множеството проекти за реновиране на старите сгради в градa и усиленото ново строителство.

Чуждестранните инвеститори търсят най-вече имот, който може добре да се отплати в последствие, когато бъде отдаден под наем, а не просто луксозно жилище. Цените на такива имоти варират в границите между 300 000 EUR и 1 млн. EUR.

Интересен факт е колко всъщност голям е процентът на наемателите в града. От 900 000 домакинства, които се образуват от местното население, близо 600 000 живеят под наем. Най-голям интерес към пазара във Виена проявяват германците. След тях се нареждат швейцарците, италианците и унгарците.

Последни новини

 • Готов ли си да платиш цената ?

  Готов ли си да платиш цената ?

  Всеки един от нас има мечти,цели и желания.Всеки иска нещо,но малко хора знаят цената на всяко свое желание.Малко хора знаят,че за да получиш,трябва да дадеш.Има желания,които можем да си купим с...

 • Пловдив е сред най-прогресивно развиващите се места по света

  Пловдив е сред най-прогресивно развиващите се места по света

  Пловдив се нареди сред десетте най-прогресивно развиващи се места по света на изданието „Файненшъл таймс“. За трета година Пловдив и Тракия икономическа зона са отличени в...

 • Важните фактори при закупуване на жилище

  Важните фактори при закупуване на жилище

  Снимка: flickr.com Поначало най-важните фактори при покупка на жилище все още остават цената и локацията. По тези критерии се формират основните тенденции на пазара както в България, така и по...